Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Hoe werken zonnepanelen

Een zonnepaneel zet zonlicht om naar elektriciteit. Het omzetten van licht in elektriciteit wordt aangeduid als ‘Photo Voltaic’. Vandaar dat zonnepanelen ook wel PV-panelen worden genoemd.

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, welke meestal gemaakt worden van silicium. Silicium wordt gewonnen uit zand en door dit te bewerken ontstaat er een positief en een negatief geladen deel, waardoor er stroom geproduceerd wordt wanneer er zonlicht op deze cellen schijnt. Zonnepanelen presteren het best bij direct zonlicht maar ook bij diffuus licht (bewolking) is er genoeg instraling om uw installatie stroom op te laten wekken, waardoor ook het Nederlandse klimaat prima geschikt is voor zonnepanelen. Uiteraard produceren zonnepanelen op een zonnige dag meer stroom dan op een bewolkte dag.

Een zonnepaneel produceert gelijkstroom, wat door middel van een omvormer omgezet wordt in wisselstroom zodat het aangesloten en gebruikt kan worden op het elektriciteitsnet (230 volt wisselstroom).

Wanneer u minder stroom verbruikt dan uw zonnepanelen opwekken, wordt de overtollige stroom teruggeleverd op  het elektriciteitsnetwerk. Het kan zijn dat u hiervoor een “slimme meter” nodig heeft, welke u aan kunt vragen bij uw netbeheerder. Voor het terug leveren van stroom krijgt u een vergoeding van uw energiemaatschappij. Dit bedrag is echter altijd lager dan de prijs die u voor afname van stroom betaalt aan uw energiemaatschappij. Het is dan ook het meest efficiënt om niet meer panelen (totaal vermogen) te plaatsen dan uw eigen verbruik, omdat dit de terugverdientijd van uw installatie verhoogd.

Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en wilt u een vrijblijvende en gratis offerte ontvangen? Vul dan het formulier in of neem contact met ons op.

Omdat wij van mening zijn dat iedere PV-installatie maatwerk betreft, zullen wij u nooit een offerte mailen op basis van de ingestuurde gegevens. In plaats daarvan maken wij een afspraak met u, om uw situatie en wensen te bespreken. Op deze wijze kunnen wij u altijd een passende offerte aanbieden.